Намалював Павло Титуленко

Календар Майдану. 7 лютого 2014 року

7 лютого – Самооборона Майдану стає всеукраїнською організацією; дані соцопитувань про ставлення українців до протестів; акція "Демальянсу" під посольством Росії.

Комендант Майдану, депутат Верховної Ради від "Батьківщини" Андрій Парубій повідомив, що Самооборона Майдану ухвалила рішення переформуватися в усеукраїнську структуру з відділеннями в усіх областях. Як надпартійний рух Самооборона мала координувати свої дії зі Штабом національного спротиву. Основними завданнями руху названо захист суверенітету та державної цілісності України, обстоювання її європейського вибору, захист прав і свобод громадян, організований опір чинному режимові. Також було вирішено, що частина командирів сотень Майдану поїде в регіони налагоджувати координацію між наявними організаціями Самооборони для збільшення лав самооборонівців із 10–15 тисяч до 30–40 тисяч та створення всеукраїнської системи Самооборони.

Центр соціальних і маркетингових досліджень "Социс" і Київський міжнародний інститут соціології оприлюднили дані опитування, яке проводилося з 24 січня до 1 лютого. Соціологи опитали 2 400 респондентів з усіх областей України. Опитування було спрямовано на визначення ставлення українців до Майдану, а також до опозиційних лідерів. За даними дослідження, 47,7 % опитаних повністю підтримували або швидше підтримували акції протесту, 46,1 % – повністю не підтримували або швидше не підтримували їх. 6,3 % опитаних не змогли відповісти на запитання, чи підтримують вони акції протесту. 

Також у респондентів поцікавилися, яким чином треба діяти мітингувальникам задля обстоювання своїх прав. 63,3 % опитаних сказали, що треба сісти за стіл перемовин із владою; 20,1 % – продовжувати проведення мирних протестів; 11,1 % – переходити до рішучіших дій і застосовувати силу; 5,5 % – не змогли відповісти. Окрім того, респондентів попросили відповісти на запитання, хто має стати лідером протестів. 20,4 % опитаних назвали Віталія Кличка, 12,6 % – Петра Порошенка, 6,3 % – Арсенія Яценюка, 5,9 % – Юлію Тимошенко, 3,1 % – Анатолія Гриценка, 2,9 % – Олега Тягнибока, 0,9 % – Юрія Луценка, 0,8 % – Олега Ляшка, 0,1 % – Віктора Ющенка. 6,6 % респондентів вважали, що має бути інший лідер, і 41,1 % – не визначилися або відмовилися відповісти. 

Під будівлею посольства Росії в Україні активісти та представники політичної партії "Демальянс" провели акцію, протестуючи проти втручання президента Росії у внутрішні справи України. На думку організаторів акції, президент Янукович виступив проти власного народу, спираючись на підтримку Путіна, вони висловили впевненість, що Янукович виїхав до Сочі, щоб одержати від Путіна вказівки щодо подальших дій. Також учасники пікету принесли під будівлю посольства "золоті унітази".

У Лук’янівському СІЗО знайдено трьох активістів із Рівного, які вважалися зниклими. Івана Мартинова, Сергія Мартинюка та В’ячеслава Човпила затримали біля барикади на вулиці Інститутській іще 21 січня. Силовики попросили хлопців відійти вбік, там побили, а потім доправили до Деснянського РВВС. Деснянський райсуд призначив їм запобіжний захід у вигляді двох місяців СІЗО.

На зборах громади Дніпровського району Києва, які відбулися за участі депутатів Верховної Ради України Віктора Чумака (УДАР), Ксенії Ляпіної (ВО "Батьківщина") та Андрія Іллєнка (ВО "Свобода"), проголосили створення Дніпровської районної народної ради. Діяльність ради мало бути спрямовано на розвиток місцевого самоврядування в Києві, представницьку та повноправну участь громадськості Дніпровського району в структурах нової народної влади.