Намалював Павло Титуленко

Календар Майдану. 6 лютого 2014 року

6 лютого – хода до Верховної Ради; вибух у Будинку Федерації профспілок; Віктор Янукович у Сочі на відкритті Олімпіади; європейські політики за Євромайдан; київські комуністи створили "Антифашистський народний фронт".

Уночі люди в масках та з битами, одягнені в камуфляж, розгромили два ресторани у центрі Києва – "Опанас" у парку імені Тараса Шевченка та "Mai Tai Lounge Kyiv" на вулиці Великій Васильківській. Фотографії молодиків, схожих на членів Самооборони Майдану, з’явилися у низці ЗМІ. Комендант Будинку профспілок Степан Кубів назвав ці дії провокацією, а світлини – постановними. Найголовніше, чим викрили себе провокатори, за словами Кубіва, – це взуття. Нападники були у кросівках, однак ані члени Самооборони, ані представники інших загонів кросівок не носили. "Саме кросівки підтверджують, що це провокація, здійснена за допомогою тітушок”, – зазначив Кубів.

Колони сотень Самооборони Майдану рушили до Верховної Ради України, щоб вимагати від парламентарів ухвалити зміни до Конституції щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління. На вулицях Шовковичній, Садовій, Інститутській, Липській, Михайла Грушевського та у Кріпосному провулку, за даними ЗМІ, було понад тисячу правоохоронців, дехто з них – із вогнепальною зброєю. Учасники ходи оминули міліцейське оточення. У Кріпосному провулку колона наблизилася до шеренги силовиків, за спинами яких стояли близько 500 учасників Антимайдану. Вони вигукували: "Слава “Беркуту!" та "Фашизм не пройде!" Невдовзі близько чотирьох тисяч мітингувальників оточили урядовий квартал по вулиці Інститутській, Михайла Грушевського та в Маріїнському парку. Правоохоронці опинилися в кільці активістів. Незабаром співробітників МВС побільшало. Зокрема журналісти помітили на вулиці Шовковичній два ряди автобусів із міліцією та співробітниками спецпідрозділу "Беркут" у повній амуніції, зі щитами та в касках.

Водночас на площі Конституції перед Верховною Радою України відбувався мітинг прихильників влади.

У першій половині дня в Будинку Федерації профспілок стався вибух, від якого потерпіли двоє активістів – Роман Дзівінський, в якого діагностували пошкодження очей і травму кисті руки, та 15-річний Назар Держило – в нього виявили опік очей. Як повідомила наступного дня адвокат Дзівінського Євгенія Закревська, потерпілий розповів, що вранці до нього підійшов невідомий, який побачив на Романові бейдж "Правого сектору" та запитав, чи справді активіст є членом цього руху. Отримавши підтвердження, він передав Романові коробку коричневого кольору. У ній Дзівінський виявив предмет, схожий на тубус для великої кубинської сигари, який при розкритті вибухнув. У результаті активістові ампутували кисть лівої руки та кілька пальців на правій руці.

Лідер фракції "Батьківщини" Арсеній Яценюк під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради заявив, що опозиція підготувала проєкт нової Конституції, та запропонував винести його на голосування. За словами Яценюка, запропоновані зміни мали повернути Україну до парламентсько-президентської форми врядування. Натомість голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що жодних законопроєктів щодо змін Основного закону в парламенті зареєстровано не було.

Громадський рух "Третя Українська Республіка" повідомив, що Служба безпеки України відкрила проти ексміністра Юрія Луценка, лідера цього руху, провадження за підозрою в замаху на конституційний лад України. Наступного дня СБУ спростувала цю заяву.

Дніпровський райсуд Києва продовжив на місяць – до 7 березня 2014 року термін утримання під вартою Віктора Смалія, адвоката активіста "Дорожнього контролю" Андрія Дзіндзі. Смалія затримали 9 січня за звинуваченням у замаху на життя судді під час розгляду справи Андрія Дзіндзі.

Керівник Самооборони Майдану Андрій Парубій розповів про зміст переговорів, які від імені Самооборони вели ветерани-"афганці" та представники "Правого сектору" із силовиками. За словами Парубія, йшлося про з’ясування долі людей, які зникли безвісти або опинилися за ґратами, та про вимогу негайного звільнення заарештованих. Тільки після цього протестувальники звільнять приміщення Київради й адміністративні будівлі в усіх регіонах України. 

Міністерство внутрішніх справ поширило чергову інформацію про інцидент із використанням мітингувальниками зброї. Зокрема представники відомства заявили про чоловіка з пораненням ноги, якого доправили до лікарні. За інформацією міністерства, 24-річний житель Львівщини приїхав до столиці в пошуках роботи. Не знайшовши її, начебто прийшов на Майдан, де був майже три тижні охоронцем КМДА. Напередодні інші охоронці звинуватили його в тому, що він відмовився носити їхню форму, влаштували йому "допит", побили та вистрілили в ногу. Потім пораненого нібито відвезли на таксі на Березняки й викинули з машини. Він устиг подзвонити в домофон, а далі знепритомнів та отямився вже у лікарні.

Президент Віктор Янукович вилетів у Сочі, щоб узяти участь у церемонії відкриття зимових Олімпійських ігор 2014 року в Росії 7 лютого та провести зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним. 

Заступниця Держсекретаря з питань європейських та євроазійських справ Вікторія Нуланд прибула в Україну з дводенним візитом для зустрічі з президентом України Віктором Януковичем, виконувачем обов'язків міністра закордонних справ Леонідом Кожарою, лідерами опозиції, а також представниками громадянського суспільства. Під час зустрічі з Нуланд Янукович пообіцяв, що найближчим часом буде вжито заходів для прискорення звільнення затриманих під час масових акцій, а також запевнив, що підтримує конституційну реформу. 

Члени Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали Європейський Союз запровадити візові й фінансові санкції щодо українських чиновників та бізнесменів, відповідальних за застосування насильства до протестувальників в Україні. Перед голосуванням проєкт резолюції підписали 68 депутатів Європарламенту від шести політичних груп, окрім "Європейських об’єднаних лівих / Ліво-зелених Півночі". Також депутати Європарламенту закликали ЄС ухвалити нову угоду про візовий режим для українських громадян, що має привести до безвізового режиму. 

Ексміністр МВС Словаччини Даніел Ліпшиц і депутати Словацького парламенту Йозеф Коллар та Юрай Дроба приїхали до Києва підтримати Євромайдан. Парламентарі звернулися до людей зі сцени Майдану: "Дорогі друзі! Борці за вільну та демократичну Україну! Передаємо вам вітання та підтримку від усіх свободолюбних громадян Словаччини. Наші серця з вами. Ми підтримуємо вас у вашій боротьбі за гідне життя! За гідне життя в країні, в якій поважатимуть права та свободи кожного громадянина. За гідне життя в країні, де влада чує голос громадян. За гідне життя в країні, яка буде й політичною, й економічною частиною Європи. Ми в Словаччині уважно спостерігаємо за вашою боротьбою за краще майбутнє для вашої держави, для вас та ваших дітей. Атмосфера на цьому Майдані нагадує… ті часи, коли й ми у Словаччині мали виборювати свободу та надії на краще життя на майданах. 25 років тому ми повстали проти комуністичної тиранії. А 16 років тому ми повстали проти антидемократичних спроб відокремити Словаччину від Європи. Ваша боротьба тяжча. Ваша влада вдалася до насильства, яке в цивілізованому світі неприйнятне. Правда та справедливість на вашому боці. І ми дуже хочемо, щоб ви знали, що й ми на вашому боці".

Польща прийняла на лікування перших чотирьох громадян України, які потерпіли під час січневих акцій протесту в Києві. Українців лікуватимуть у лікарні Міністерства внутрішніх справ Польщі.

Пресслужба київського міськкому Комуністичної партії повідомила про створення "Антифашистського народного фронту", до якого ввійшли представники різних громадських організацій. Основною метою діяльності цієї організації назвали координацію та розроблення спільних практичних рішень щодо "протидії неофашизму й неонацизму та боротьби з ними", створення в районах Києва народних дружин. Головою координаційної ради АНФ Києва обрали Амара Аль-Анні.