Художник Павло Титуленко

Календар Майдану. 28 січня 2014 року

28 січня – блокування вулиці Михайла Грушевського автобусами та пожежними машинами; відставка Азарова; скасування Верховною Радою окремих "законів 16 січня"; сторожова вежа на барикаді на Інститутській; смерть майданівця Богдана Калиняка.

Ізранку 28 січня вулицю Михайла Грушевського знову було перекрито автобусами та пожежними машинами. На розі Інститутської й Шовковичної вночі було встановлено залізобетонні плити. Уранці на Інститутській діяла лише одна смуга, рух регулювали даївці, які не могли пояснити, звідки взялася барикада. Опівдні її почали розбирати. На машинах, які забирали бетонні блоки, не було номерних знаків. Вулицею Івана Мазепи в бік Маріїнського парку ближче до десятої ранку проїхали близько 30 автобусів у супроводі ДАІ. Тим часом велика колона людей із прапорами Партії регіонів рушила від Площі слави до Маріїнського парку. На провладному мітингу під Верховною Радою закликали до компромісу. 

Прем’єр-міністр Микола Азаров подав у відставку. Віктор Янукович підписав відповідний указ і доручив Кабміну виконувати свої обов’язки до початку роботи новосформованого уряду. Натомість стало відомо, що обов’язки прем’єр-міністра виконуватиме перший віцепрем’єр Сергій Арбузов.

Верховна Рада скасувала 9 із 12 "законів 16 січня", які обмежували громадянські свободи. За відповідне рішення проголосував 361 народний депутат. Зокрема депутати скасували закони 721-7 (так званий закон Олійника–Колесніченка), зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян, 722-7 (про відповідальність уболівальників), 723-7 (про посилення відповідальності за порушення ПДР), 724-7 (про зняття недоторканності з депутатів), 725-7 (про заочне кримінальне провадження), 726-7 (про безкоштовну юридичну допомогу), 727-7 (про зміни до Податкового кодексу щодо безмитного ввезення газу), 728-7 (про відповідальність за руйнування пам’ятників), 729-7 (про відповідальність за заперечення злочинів фашизму). Скасування законів проголосували пакетом без обговорення. За скасування їх не голосувала лише фракція комуністів, "регіонали" Вадим Колесніченко та Олег Царьов проголосували проти.

На барикаді на вулиці Інститутській біля верхнього виходу зі станції метро "Хрещатик" мітингувальники вибудували сторожову вежу з дерев’яних брусів.

Захисники КМДА створили "картопляну гармату", Для її монтування  використовували підручні матеріали. За словами ініціаторів, "картоплестріл" планувалося використовувати для оборони КМДА.

Підприємець Богдан Калиняк, уродженець Коломиї, помер в Івано-Франківській обласній психоневрологічній лікарні № 3 від ускладень через сильну застуду та отруєння нервово-паралітичним газом невідомого походження. Активіст два місяці був на Майдані та брав активну участь в акціях протесту в середмісті Києва. Двічі потрапляв під крижані струмені водометів, через що сильно захворів. 26 січня 2014 року повернувся додому у важкому стані з підозрою на двобічне запалення легень.