Художник – Павло Титуленко

Календар Майдану. 31 грудня 2013

31 грудня - Майдан готувався зустріти Новий рік; Київська міліція продовжувала фіксувати «правопорушення» на Майдані; Новий рік за ґратами зустріли чотири “в'язні Банкової”.

У ніч проти 1 січня 2014 року на столичному майдані Незалежності відбулися новорічні гуляння.

Вечір розпочався з різдвяного вертепу, сценарій якого написав казкар та телеведучий Сашко Лірник. Як казав автор, у своєму творі він прагнув передати дух Майдану. Ролі у вертепі виконали відомі українські письменники, музиканти та політики. Зокрема, актор та член ВО “Свобода” Богдан Бенюк виступив у ролі Жида, музиканти Фагот і Фоззі – “тітушок”, а Сашко Положинський – “беркутівця”. 

У відповідь на традиційне новорічне привітання президента України, активісти Майдану підготували напередодні новорічне звернення Народу України до президента України. Понад 50 українців з різних регіонів та різних соціальних верств взяли участь у записі, який здійснювався перед входом до Міжнародного центру культури та мистецтв (Жовтневого палацу) на вул. Інститутській. Відеотрансляція звернення відбулася 31 грудня за п’ять хвилин до півночі на сайті kraplya.com, а також в ефірі hromadske.tv та кількох інших медіа.

“Щорічно в новорічну ніч президент звертається до народу. Але, судячи з нечисленних заяв Віктора Януковича в останні тижні, йому особливо нічого сказати. Тому настав час говорити народу”, – йшлося у зверненні. Українці розповіли, якою побачили Україну в минулому році та якою прагнуть побачити її в наступному. “Майбутнє України - у наших, а не ваших руках, – зазначали активісти. – Ми – європейці. Ми будемо в Євросоюзі. З вами чи без вас!”.

Також у новорічну ніч на Майдані планували поставити світовий рекорд із найбільш масового виконання національного гімну. Опівночі на головній площі Києва близько 500 тис. людей співали гімн України, тримаючи в руках ліхтарики та мобільні телефони.

Київська міліція продовжувала фіксувати численні правопорушення на Майдані, про що повідомляв Департамент громадської безпеки МВС України. “Тільки за останню добу в Шевченковскому райуправлінні столиці зареєстровано 16 повідомлень про противоправні дії мітингувальників”, - йшлося в повідомленні. За словами правоохоронців, скарги мешканців стосувалися “неможливості нормального пересування майданом Незалежності та по вулиці Хрещатик”. “Зараз зареєстровано нанесення тілесних ушкоджень та крадіжка особистих речей. Крім цього, зафіксовано одне зґвалтування”, - зазначили в МВС, -”Крім того, періодично відбуваються бійки в приміщенні Будинку профспілок”. В опозиції ж відповідали, що заяви міліції про правопорушення на території наметового містечка, розташованого на майдані Незалежності в Києві, є провокаціями. 

Новий рік за ґратами зустріли троє учасників мирних акцій та один адвокат попри те, що закон про “амністію” євромайданівців набув чинності ще 26 грудня. Серед них - Володимир Кадура, якого підозрювали у керівництві грейдером в ході інцидентів на Банковій 1 грудня. Апеляційний суд Києва ухвалив рішення залишити його під вартою 17 грудня. За версією слідства, саме Кадура знаходився в кабіні грейдера і керував діями водія, направивши грейдер на лаву правоохоронців. За ґратами також залишався 21-річний Ярослав Притуленко, який при затриманні 1 грудня був у захисній екіпіровці. Крім цього, в його наплічнику знайшли пляшку з бензином, ніж і пневматичний пістолет. Ув’язненим залишився й активіст “Дорожнього контролю” Андрій Дзиндзя. 7 грудня Дзиндзю взяли під варту за начебто участь в організації провокацій на Банковій 1 грудня. 20 грудня суд також залишив під вартою на 2 місяці адвоката Дзиндзі Віктора Смолія, якого підозрюють в замаху на життя судді.