Намалював Павло Титуленко

Календар Майдану. 26 січня 2014 року

26 січня – мітингувальники в Українському домі; посли європейських держав, США й Канади на Майдані та в Будинку профспілок; прощання із загиблими Михайлом Жизневським та Сергієм Нігояном; акція матерів "Чужих дітей не буває"; активісти "Спільної справи" в будівлі  Міністерства юстиції. 

У ніч на 26 січня мітингувальники в центрі Києва пішли на штурм Українського дому та змусили бійців внутрішніх військ, які близько півтора місяця перебували всередині будівлі, покинути її. Приводом для штурму стали чутки про те, що в Українському домі є спецпризначенці, які можуть атакувати барикади на Грушевського з тилу в разі "зачистки" вулиці. Штурм і перемовини з правоохоронцями тривали близько чотирьох годин, після чого ті залишили будівлю.

Після відходу силовиків з Українського дому активісти дізналися про те, що на четвертому та п'ятому поверхах будівлі розміщувався Музей історії міста Києва. Музейники, які першими піднялися нагору, виявили, що пломби на дверях до фондосховища, а також на деяких ящиках, де зберігалися музейні предмети, було пошкоджено. Протестувальники постановили допомогти музейникам забезпечити охорону музейних приміщень.

Перед Українським домом установили кілька армійських наметів, а саму будівлю перетворили на ще один штаб протесту. Тут виникли громадська ініціатива "Бібліотека Майдану" та інші громадські ініціативи. Активісти планували облаштувати в Українському домі пресцентр для журналістів, кухню та пункт обігрівання для мітингарів. Доступ на четвертий та п'ятий поверхи, де зберігалися фонди Музею історії Києва, перекрили.

Коменданти Євромайдану та Будинку федерації профспілок Андрій Парубій і Степан Кубів продемонстрували послам іноземних держав відсутність зброї в мітингувальників. Посли європейських держав, США й Канади пройшлися по периметру Майдану та проінспектували Будинок профспілок через поширену на проросійських каналах дезінформацію про нібито склади зброї в майданівців. За словами Андрія Парубія, посли також оглянули медичний центр на третьому поверсі, зустрілися з керівником 23-ї сотні Самооборони Майдану та з речником Правого сектору й побували на різних поверхах Будинку профспілок.

У Михайлівському соборі міста Києва відбулася панахида за загиблим активістом Михайлом Жизневським. До собору прийшли тисячі людей. Зайти до церкви змогли не всі охочі, площу перед храмом було заповнено людьми. Після цього труну з тілом активіста принесли на майдан Незалежності, де панахида продовжилася.

Того ж дня на Дніпропетровщині відбулося прощання із загиблим на Майдані активістом Сергієм Нігояном. У церемонії прощання в його рідному селі Березнуватівка взяли участь понад тисячу осіб. 

Із майдану Незалежності до Адміністрації президента відбулася хода матерів активістів і курсантів до Адміністрації президента під гаслом "Чужих дітей не буває". До бійців внутрішніх військ, які охороняли підходи до Адміністрації президента на вулицях Банковій та Михайла Грушевського в Києві, звернулися матері – жінки-активістки з проханням не застосовувати силу до мітингувальників. Із таким закликом мами активістів, бійців та курсантів звернулися й до активістів на всіх барикадах. Жінки закликали: "Ми хочемо, щоб ви нам народили онуків, щоб працювали й жили у прекрасній державі. Здоров’я вам, діти, здоров’я та розуму". За їхніми словами, можливо, стоячи на колінах та благаючи не стріляти, вони зможуть зберегти "хоч кілька життів наших дітей".

Активісти "Спільної справи" зайняли будівлю Міністерства юстиції на вулиці Городецького, 13. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив лідер "Спільної справи" Олександр Данилюк